Már a szomszédunkban a méteres ragadozó féreg! | Agrárium, mezőgazdaság és élelmiszeripar

Giliszta gyurusfereg. A gyűrűsférgek | Pannon Enciklopédia | Kézikönyvtár

Tartalom

Már a szomszédunkban a méteres ragadozó féreg!

Sáfár Zsófia Mássz velünk a Himalájában! Az állatvilágban szép számmal akadnak olyan teremtmények, melyek bámulatos ügyességgel képesek regenerálni egyes sérült testrészeiket.

giliszta gyurusfereg készítmények lamblia parazitákhoz

A gyíkfélék például könnyen visszanövesztik leesett farkukat, a medúzák pedig akár azt is túlélik, ha félbevágjuk őket. A Harvard Egyetem giliszta gyurusfereg egy nemrégiben publikált kutatás ban — melyről a SlashGear  számol be — férgeket vizsgáltak annak érdekében, hogy megtalálják ezen fantasztikus regeneratív képességekért felelős géneket.

Galandféreg

Ki-be kapcsolódnak a regenerálódásért felelős gének A kutatók a Hofstenia miamia elnevezésű csíkos féreg génállományát vették alaposabban szemügyre, mely testének jelentős részét képes pótolni egy esetleges sérülést követően. A kutatók sikeresen izoláltak egy nem kódoló DNS-szakaszt, mely az ún. Ezek a giliszta gyurusfereg számtalan különböző folyamatot irányítanak, pontosabban ki-be kapcsolják azokat az egyéb géneket, melyekre a féreg sejtjeinek a regenerációhoz szükségük van.

A diftillobothriasis klinikai útmutatói gyermekeknél

Képes regenerálni a sérült testrészét. Jelen kutatás volt az első, ahol a tudósok képesek voltak egy teljes DNS-szekvencia izolálására a vizsgált féregfaj esetében.

Megfigyeléseik alapján a féreg genomjának mintegy tizennyolcezer különböző szakasza megy keresztül valamiféle változáson a regenerációs folyamat közben. Az igazán giliszta gyurusfereg nem az, hogy ezek a folyamatok ki-be kapcsolhatók, hanem hogy ezek a gének az emlősök esetében, sőt az giliszta gyurusfereg is megtalálhatóak.

Rend: Kétpár-heréjű giliszták Opisthopora A gyűrűsférgek tengerben élő csoportját alkotja a számos tulajdonság tekintetében heterogén soksertéjűek Polychaeta osztálya. Váltivarú állatok, jellemző tulajdonságuk, hogy szelvényenkénti, páros csonklábaik vannak. Az olajosgiliszták néhány mm nagyságú, többnyire ivartalanul szaporodó, édesvízben élő állatok.

Vajon, ha sikerülne valamiképp az emberi génállomány megegyező szakaszait aktiválni, képesek lehetnénk a szuperhősökhöz hasonlóan villámgyorsan felgyógyulni a súlyos sérülésekből?

Ez egyelőre természetesen még giliszta gyurusfereg kategória, de legalább most már a folyamat genetikai hátterét értjük. Ne maradj le semmiről!

giliszta gyurusfereg